DOBRÝ DEŇ!

DOBRÝ  DEŇ!

Aké jednoduché želanie. Však? Počujeme ho denne aj niekoľko-krát. Je v ňom obsiahnuté to najzákladnejšie prianie každého z nás a to: mať DOBRÝ deň – možno obyčajný, úspešný, pohodový, slnečný…. ale hlavne prežitý v duševnej a telesnej pohode, bez diskomfortu, bolesti, zlej nálady…

Na dosiahnutie tohto stavu nám však veľakrát iba prianie, hoci aj úprimné, nestačí. Aj o svoje zdravie a pohodu sa totiž musíme snažiť. Čim sme starší, tým viac. Troška jednoduchšie je, ak „musíme“ vymeníme za „chceme“. Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá výhovorky.

Existuje veľa spôsobov, ako odstrániť bolesť, zahnať zlú náladu, či zrelaxovať. Dať si liek?, alebo otvoriť fľašu? To asi nie sú dlhotrvajúce ani prospešné riešenia.   Lepším je určite POHYB. Práve ten pohyb, ktorého máme čoraz menej, ten ktorý sa volá aktívny a vykonávame ho prostredníctvom svojich svalov. O pozitívnom vplyve pravidelného pohybu na ľudský organizmus nikto nepochybuje. O negatívnom vplyve sedavého spôsobu života, asi tiež.

Možno nám len chýba odvaha vystúpiť zo svojej pohodlnej ulity, prekonať neistotu a strach z nepoznaného, ale verte mi, ak sa vám to podarí, odmena vás neminie. V pohybe nájdete radosť, úľavu, sebauspokojenie a spolupatričnosť s tými, ktorí sú v tom s vami.

Tak nečakajte na nový rok, či začiatok týždňa, vyhľadajte si pohybovú aktivitu podľa vášho gusta, alebo sa vráťte k tej, ktorú ste prestali robiť…  Alebo poďte vyskúšať a naučiť sa severskú chôdzu – nordic walking, ktorá je pre množstvo ľudí tou najlepšou ozdravnou aktivitou. Aj ja patrím k nim!

Viac info o pozitívnych účinkoch chôdze na zdravie a možnosť prihlásiť sa na kurz nájdete na www.snwa.sk (Slovenská asociácia nordic walking).