Ako to začalo...

Ako to začalo...

… skoro ako v klasickej rozprávke, kde sa dej vyvíja vždy tým najlepším smerom. Ale nemám na mysli Dobšinského rozprávku, ale moje prvé kontakty s nordic walkingom.

Na jar v 2018-tom som ešte netušiac o nejakej severskej chôdzi vzala do rúk palice (o tých špeciálnych na nw som ani netušila), a poďho na rezkú prechádzku v podzoborskej prírode. To bol zážitok, ktorý mi pripomenul, že pôda vonia po dažďovej vode, že vtáky hrajú najkrajší koncert sezóny, že stromy a kríky namiešali tie najkrajšie odtiene svetlozelenej, skrátka, že jar je prekrásne obdobie pre oči, uši, nos, končeky prstov. Toto bola presne tá iniciačná, zdanlivo bezvýznamná udalosť, ktorá spustila sled „akože“ náhod. „Náhodou“ mi kamarátka spomenula, že v nitrianskom parku pod hradným kopcom sa pravidelne konajú nordikové lekcie, vraj to je vynikajúce a určite sa mi to bude páčiť… „Bez náhody“ sme sa tam teda vybrali a skutočne mi telo aj duša zaplesali… prečo to nerobím už aspoň 10 rokov? prečo o tom nehovoria v hlavných správach? prečo newalkuje aspoň polovica Európy?

Nordic Walking netreba prikrášľovať, nepotrebuje to. Je nenásilný, zhovievavý k aktuálnemu stavu, či veku, nenáročný na zdroje, dokonca nie je háklivý na počasie, nepotrebujete družstvo (hoci s dobrou partiou je to veselšie).

Práve toto sa mi zapáčilo a prvý krát som nemala pocit, že sa musím do niečoho nútiť a siliť. Mala som radosť, keď som mohla voľný čas tráviť práve takto. Bolo mi to však divné, nechať si tento objav iba pre seba, mala som pocit, že by to mohlo „oživiť“ aj moje kamarátky, kolegov, príbuzných, všetkých usedených a deprimovaných ľudí.

Hľadala som si informácie, ako a kde možno získať potrebné vzdelanie a oprávnenia. Potom už to išlo ľahko: Slovenská asociácia nordic walking, Lucia Okoličányová -zakladateľka NW na Slovensku, absolvovanie kurzu sprievodca NW a neskôr aj inštruktor NW v Tatrách na Štrbskom Plese, či získanie medzinárodného certifikátu inštruktor Modern Nordic Walking (dostala som ho od samotnej Tiny Arrankoski – to bol zážitok!).

Postupne sme sa prepaličkovali až do jesene 2019, kedy organizujem mini kurzy severskej chôdze pre záujemcov a to v Nitre, Jelenci a Topoľčiankach a pre walkerov, ktorí zvládli techniku a majú radi skupinové chodenie, robím „paličkovania“ , teda 90 minútové prechádzky v prírode- pri rieke Nitra v Nitre, na Remitáži v Jelenci, alebo v obľúbenom nádhernom parku v Topoľčiankach.

Toto ale nie je jediný možný spôsob, ako „rozchodiť“ usedené chrbtice, nordic walking vie prísť aj do firiem a inštitúcií, na teambuildingy, športové dni… Aj Vám niečo napadlo? Dajte vedieť!!!!… lebo vraj viac hláv – viac kapusty 😊.